maandag, januari 05, 2009

De Zwarte Lijst (2008)

Allereerst Feliz 2009 (met paar kiekjes van the skies over Amsterdam ):


   Maar voordat we ons storten op wat 2009 biedt, krijgt muzikaal 2008 voor de laatste keer de aandacht. Terugkijkend naar de lijst van 2007, moet ik concluderen dat 2007 gevarieerder lijkt, maar dat kan ook heel goed aan mijn luisterpatroon liggen. In ieder geval konden deze albums mij afgelopen jaar het meeste behagen :

  1. Sun Kil Moon - April
   Deze plaat verwoordt en 'vergeluidt' het gevoel van verdriet, verloren liefde en herinneringen op zo'n intense en persoonlijke manier dat iedere andere plaat er dit jaar voor moest opschuiven in de rangorde. Een meesterwerk in de lijn van Songs:ohia's 'The Lioness', Smog's 'A River Ain't Too Much To Love' en Neil Young's 'After the Gold Rush'.

  2. Ufomammut - Idolum
   Ondanks het feit dat mijn oren na hun geweld(ad)ige concert in Het Burgerweeshuis in Deventer nog steeds niet hersteld zijn, blijft dit toch een schitterende duistere maalstroom van zware metalen. Met prachtige bijdrage van Rose Kemp op sfeervol hoogtepunt Ammonia. Het artwork van de vinylbox is 1 van de fraaiste ooit en samen met nr. 4 zeker de 2 mooiste van dit jaar!

  3. Shearwater - Rook
   En wederom klopt in mijn ogen alles aan deze plaat van Little Jonathan. Voorganger Palo Santo wordt geëvenaard en bij vlagen wordt Shearwater's universum zelfs nog uitgebreid.

  4. Earth - The Bees Made Honey in the Lion's Skull
   Machtige plaat die na lang wachten eindelijk op de prachtige 'bible'-vinyl-versie verscheen en nu helemaal op zijn plek valt. Dylan Carlson weeft met zijn web van meeslepende gitaarkronkels een juweeltje.

  5. Portishead - Third
   Na ruim een decennia nog zo voorop lopen en met een plaat komen die met gemak kan wedijveren met hun oude werk, getuigt van vakmanschap. De productie, zang en songs zijn van een originaliteit en klasse die zijn gelijke niet kent binnen de 'triphop. Gewoon weer een decennia koesteren en wie weet flikken ze het tegen die tijd nog een keer.

  6. Grails - Doomsdayer's Holiday/ Take Refuge in Clean Living
   3 op een rij! Ze zijn er weer en dit jaar zelfs met een ep en lp. Het is mij een raadsel hoe ze zoveel invloeden tot zo'n eigen geluid hebben kunnen maken, maar ze flikken het op elke plaat weer en bij vlagen nog beter dan voorheen.

  7. Micah P Hinson - And the Red Empire Orchestra
   Deze jongeman heeft een zwaar leven achter de rug en een paar goeie platen, maar op deze plaat klopt alles. Met een paar instant-singer-songwriter-klassiekers (When we Embraced, Throw the Stone) levert hij zijn beste album tot nu toe af.

  8. Mount Eerie - Lost Wisdom/ Black Wooden Ceiling Opening/ Dawn
   Minimale begeleiding en een pracht van een tweede stem (Julie Doiron) brengen op deze ultrakorte plaat het Phil Elverum-universum (Microphones) tot bloei...
   De EP 'Black Wooden Ceiling Opening' is een full-band aangelegenheid en óf het nog neit genoeg was voegde hij daar Dawn aan toe, een boek+cd over zijn opname-tijd in een hutje in de duistere bossen van Noorwegen.

  9. Bonnie 'Prince' Billy - Lie Down In The Light
   Lichter en opgewekter dan ooit, maar ook dat gaat Will Oldham met gemak af. Hij bouw lekker verder aan een van de meest indrukwekkende liedjesschrijvers-oeuvres van onze huidige tijd. Absolute hoogtepunt You Want That Picture kan in de prijzenkast!

  10. Castanets - City of Refuge / Dub Refuge
   In een afgelegen motel in Nevada vertrouwde baardmans Ray Raposa deze 'vlucht'plaat aan de mensheid toe. Volgens King-Tubby recept kwam er een nog donkerder dub-tegenhanger achteraan. Uiteraard is 'City of Refuge' completer, maar de sfeer wordt op de dub-variant mooi doorgetrokken.

  11. Irezumi - Endurance
   Net zo gefascineerd als ik door Shackleton's tocht naar de Noordpool, komt deze 21-jarige Franse ambient-artiest met 'zijn' soundtrack. Op een aantal 'flaws' (lees: samples uit slechte bioscoopfilm) na, is dit toch een heerlijke sfeervolle ambientplaat.

  12. Conor Oberst - s/t
   Na het overgeproduceerde Cassadaga van s'man's band Bright Eyes werd het tijd om in een hutje in Mexico eens lekker ouderwets lol en muziek te maken. Meest aanstekelijke plaat van dit jaar.


  13. Mogwai - The Hawk is Howling
   Mijn schotse vrienden wordt nog wel eens verweten dat ze uit hetzelfde vaatje tappen. Ik kan daar alleen maar aan toevoegen dat datgeen wat ze tappen, met de jaren alleen maar beter wordt. Niks nieuws, wel weer perfect opgebouwde en uitgevoerde postrock!

  14. Bon Iver - For Emma, Forever ago
   Tja, kan ik hier nog over zeggen dat niet iedereen al gedaan heeft dit jaar. Een pracht-concert op End of the Road erbij en deze songs kwamen nog meer tot leven.

  15. Sigur Ros - Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust
   Teleurstellend vergeleken met voorgangers, maar toch nog ruim boven het maaiveld uit, onder andere door uitschieters Ara Batur en Festival.

  16. Giant Sand - Provisions
   Waarschijnlijk mijn favoriete band/artiest in het roadtrippin' americana-genre; Howe Gelb schopt weer laidback kont op dit gevarieerde werkje. Moest wedijveren met Calexico in dit genre en wint dat op punten. Mooie bijrollen van Neko Case en Isobell Campbell.

  17. Alan Bishop & Richard Bishop - present The Brothers Unconnected
   Deze gebroeders halen hun hele Sun City Girls-oeuvre door de akoestische mangel. Denk daarbij niet aan kabbelende acoustica, maar aan hilarische teksten en uitbundige versies van hun gouwe ouwe.

  18. Hush Arbors - Hush Arbors
   Uit de folk/americana-hoek komt deze mokerslag, mede door de prachtig in lagen opgebouwde muziek, niet in de minste plaats door toevoeging van electrische gitaar door zijn Six Organs of Admittance-maatje Ben Chasny op het nummer Follow Closely.

  19. Boris - Smile
   Met de plaat worden ze beter en coherenter. Alle elementen (punk/metal/shoegaze) worden omgesmolten in een knallende bak herrie!

  20. Fuck Buttons - Street Horrrsing
   Noise voor indie-nerds of Indie voor Noise-addicts. Noem het wat je wil, ik vind het allemaal prima klinken. Lekkere voortdenderende plaat!

  21. Calexico - Carried to Dust
   Samen met Giant Sand hielden ze de roadtrip-americana-vibe gaande in huize Bruno.Deze voegde er nog wat Mexicaanse romantiek aan toe.

  22. Ø - Oleva
   Mika Vainio, helft van Pan-sonic, heeft weer een wijdse, koude ambientplaat gemaakt dit jaar en ook die mag niet missen in deze lijst. Voor de late uurtjes!

  23. Woods Family Creeps - s/t
   Vanuit de freakfolk-corner kwam deze onverwachtse klap. Soms catchy, chaotisch, dan weer donkere psychedelica. En uiteindelijk een erg sterke kampvuur-plaat.

  24. Bardo Pond - Batholith
   Alles wat ze aanraken verandert in een of andere psychedelische substantie. En ik koester vrijwel elk album. More, more, more...

  25. Woven Hand - Ten Stones
   16 Horsepower kwam dit jaar met een geweldige live dubbelaar, maar die dingt niet mee, gelukkig roert David Eugene Edwards zijn ziel bij Woven Hand. En doet dat hier weer met overgave.

  26. Grouper - Draggin a Dead Deer up the Hill
   Langzaam kroop deze gruizige, verstilde plaat de afgelopen maanden mijn universum binnen en zie daar, duikt ie ook nog stiekem in mijn eindejaarslijst op.


Deze hebben er (net) niet voor gezorgd dat het meer dan een top 26 werd : Like a kind of Matador - Halfway to Dangerous, Madrugada - Madrugada, Matt Elliott - Howling Songs, Thalia Zedek Band - Liars and Prayers, 2562 - Aerials, Gang Gang Dance - Saint Dymphna.

Mijn opperste beste live-ervaringen van 2008 :

 • Mogwai, Rivierenhof Antwerpen.
 • Vic Chesnutt & A Silver Mount Zion, Paradiso.
 • Shearwater, End of The Road Dorset.
 • Ufomammut, Burgerweeshuis Deventer.
 • Neil Young, Hammersmith Apollo Londen.
 • Butthole Surfers, Melkweg.

En niet te vergeten de reissue van dit jaar :

Gas - Nah und Fern
Eindelijk Wolfgang Voigt's 4 unieke ambient-albums in een goedkoop doosje, smullen!

Thanks 2008!

2 Comments:

Anonymous IREZUMI said...

Hey ... Wait ... I am not number one ? lol ...

Thank you for your interest.

www.myspace.com/irezumimusic

10:41 a.m.  
Blogger koningwoning said...

Mooi lijstje.... maar ik mis toch echt wel Little Lucid Moments van Motorpsycho.

Als je die nog niet gehoord hebt, ogenblikkelijk kopen. Als je hem niet goed vind krijg je het geld terug van mij, zo wel.... tja met retrospect opnemen in de lijst?

10:45 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home