woensdag, augustus 09, 2006

Poeder brandt...


Over de studio-opnames met generatoren en het schrijven van 4 van de songs tijdens de curfew na orkaan Katrina in New Orleans is al genoeg geschreven op het net, dus dat gedeelte sla ik maar over.
Het album is echter zo intens en als Afghan whigs-fan en Greg Dulli-volger van eerste uur kan ik zo langzamerhand wel concluderen dat dit het beste van de man is na zijn meesterwerk 'Gentlemen' met The Afhan Whigs.
De sfeer is niet los te zien van de voorgeschiedenis met Katrina, ook de dood van Greg Dulli's goeie vriend en filmmaker Ted Demme (o.a. begonnen als regisseur van de filmpjes op mtv met Denis Leary, later bekend van Blow en Beautiful Girls, waarin The Afghan Whigs een bijrol hebben!) en zijn afkickperiode (lees vooral zijn relaas op www.thetwilightsingers.com) komen op 'Powder Burns' tezamen.
Hij beschrijft daar alle omstandigheden die de totstandkoming beinvloeden, zoals het terughalen van enkele master-tapes, terwijl het gebied rond de studio was afgesloten.

The Twilight Singers staan vrijdag de 18e op Pukkelpop en zondag de 20e op Lowlands samen met allemans vrind Mark Lanegan op het podium. Greg Dulli keert voor het eerst terug op Lowlands na het weergaloze concert van zijn Afghan whigs in '94!

Wat anderen zeggen :
Goddeau :
"Straf spul. Smelt het in een lief klein lepeltje, injecteer het full speed in de aders en play fuckin' loud."
Digg :
"En dat Greg Dulli tot de allergrootsten van zijn generatie behoort, heeft hij zonet eens te meer bewezen op ‘Powder Burns’."
Pitchfork geeft een 7.9