dinsdag, januari 23, 2007

Karema (1989 - 2007)

Over 3 weken ga ik voor vakantie naar Tanzania en Uganda met als hoofddoel de berggorilla's in het Virunga National Park in Uganda dat zich tevens uitstrekt over Rwanda en Congo.
In Congo heerst nu al tien jaar een burgeroorlog waarin niet alleen bijna 4 miljoen mensen naar schatting de dood vonden maar ook grote hoeveelheden dieren. Meestal doordat de mensen hun voedsel niet meer konden verbouwen door de oorlog, verlegden ze dit naar het stropen van nijlpaarden, olifanten, gorilla's etc.

Van de 70.000 olifanten zijn er nog slechts 13.000 over, van de 22.000 nijlpaarden hoogstens 900 en afgelopen weken zijn ook de berg-gorilla's weer steeds vaker slachtoffer.
Vorige week zijn nog twee 'silverbacks' (de oudste mannetjes berg-gorilla's, 'zo groot als een Smart') vermoord waaronder de 18-jarige Karema (wat 'gehandicapt' betekent, doordat ie eerder al door menselijk toedoen een hand was verloren), een van de meest mens-vriendelijke in dit gebied, of zoals een van de mensen in het commentaar zegt "He trusted us and we failed him.":

Ondanks dat dit helaas maar een voorbeeld is van alle diersoorten die wij als menselijke plaag structureel aan het uitroeien zijn en ik niet vaak van mijn muziek/ film/ kunst-posts afwijk, ben ik hier zo door ontroerd dat ik die zielen die hier nog langskomen hierover wilde inlichten.

Er is namelijk door het internet weer nieuwe hoop om mensen te bereiken en daar doe ik graag aan mee. Doordat deze laatste brute moorden namelijk wereldnieuws zijn geworden, zijn de rebellen terug geschrokken en beseffen ze misschien dat dit hun 'cause' (wat dat ook mag zijn) geen goed doet.

Lees meer over het uitzonderlijke werk en de bizarre omstandigheden waarin deze 'rangers' hun werk doen : http://www.wildlifedirect.org/gorillaprotection !

Voor meer achtergrondinfo : www.bushmeat.org en www.KarlAmman.com

Niet voor mensen met een zwakke maag, maar die weten misschien de donation-knoppen en comments (voor een hart onder de riem) wel te vinden...

Laten we stoppen het vertrouwen van deze nobele wezens te beschamen!