zondag, januari 31, 2010

NY

Op mensen schieten op de boulveard van Coney Island
Kooikarpers op de muur van het New York Aquarium
De gerenoveerde lobby van het Empire State Building
Gedenkmuur voor de gevallen brandweerlieden op 11 september

zaterdag, januari 09, 2010

I'm Honored

Vereerd dat ik Vic Chesnutt mocht ontmoeten toen hij voor zijn North Star Deserter-tour de Effenaar in Eindhoven aandeed. Een krabbel op diezelfde plaat is mijn aandenken (veel meer zat er niet in door zijn onvermogen om zijn vingers te bewegen).

Over zijn dood zijn al vele mooie berichten geschreven (zie hier en hier), maar zijn muziek is hetgeen dat hem in leven hield en houdt!

Eerst wilde ik over de beste albums van 2009 schrijven en dan niet de XX's, Animal Collective's, Fever Ray's en Raekwon's, die bijna alle lijsten bevolkten, maar over muziek die me over een aantal jaar nog boeit en dat vraag ik me bij deze albums toch echt af!

Vic's zelfmoordpoging, coma en overlijden op eerste kerstdag, overschaduwde echter mijn (muzikale) universum. Deze beschrijving komt goed overeen met mijn gevoelens tijdens de afgelopen kerst.

Zijn twee platen At the Cut en Skitter on Take-off waren sowieso al hoog in mijn lijstje gekomen en elke opsomming van de beste albums van 2009 die ik tegenkom waar geen van beide bij staat, neem ik bij voorbaat al niet serieus. Beide zijn unieke ervaringen : de een met zwaar aangezette arrangementen begeleid door A Silver Mount Zion-leden en mede-oprichter van Fugazi Guy Picciotto, de ander minimaal en rauw geproduceerd door supporter Jonathan Richman (Lees hier een van Vic's laatste interviews waarin hij samen met Guy Picciotto en later alleen ingaat op de cruciale nummers van At the Cut en zijn eigen levensverhaal).

De 3 keer dat ik hem zag, in 2006 met de Undertow Orchestra, ten tijde van North Star Deserter in de Effenaar, Eindhoven en eind 2008 in Paradiso, waren allen intense ervaringen.

Zijn laatste concert op 5 december 2009 in de Central Presbyterian Church in Austin, Texas is zodoende nog intenser: zijn grommende en fluisterende uitvoeringen van de prijsnummers van At the Cut en North Star Deserter zijn live nog vele malen indrukwekkender!
Dit concert is via Archive.org gratis te downloaden.

Zijn persoonlijkheid wordt gemist, zijn muziek blijft mij en hopelijk met mij vele andere altijd vergezellen...