maandag, november 19, 2007

Hart-ver-scheurend

Na een van de meest scheurende koncerten van dit jaar volgte een van de meest verscheurende plaat en dan nu een van de meest hartverscheurende videoclips van afgelopen tijd :

zondag, november 04, 2007

Sole & the Skyrider band

De diepste, soulvolste, rijkste hiphop-plaat sinds GZA/Genius' Liquid Swords (die overigens integraal live wordt nagespeeld) komt van Anticon-artiest Sole en zijn nieuwe 'solemates' the Skyrider Band.

Deze titelloze plaat kwam tot stand nadat Sole op tour electronisch muzikant en dub bassist Bud Berning ontmoette, die solo onder de naam Skyrider werkte. Sole was zo geintrigeerd door Bud's sound, dat ie later besloot samen met Bud en twee van zijn vrienden, die de Skyrider Band aanvulden, muziek te gaan maken.

Bud Berning zijn interresse voor electronica en computers begon pas na een ongeluk in Mexico city, waarbij hij in een coma en later in een rolstoel terecht kwam. De twee muzikanten die Bud voor zijn Skyrider band recruteerde waren de uit Tennessee afkomstige John Wagner en getraind ethnomuzikant William Ryan Fritch, die hun eigen muzikale invloeden inbrachten.

Na een aantal sessies besloot Sole de 3 Skyriders naar Flagstaff, Arizona te halen om in zijn studio (op 2500 meter gelegen aan de voet van een berg met een ruime tuin eromheen en de woestijn aan hun voeten) gezamenlijk een album op te nemen. Hier ontwikkelden Sole & the Skyrider Band de sound die ze voor ogen hadden.

Deze plaat is zo barstensvol met geweldige lyrics, dat ik hem na meerdere malen toch echt op eenzame hoogte, samen met Liquid Swords moet neerplanten, zoveel zinnen die blijven hangen, tijden nadat je de song al kwijt bent, totdat ze rondzingen en een deel van waar ik voor sta ga uitmaken. Het voordeel dat GZA-Genius' meesterwerk heeft is de jaren die het aan herinneringen met zich meedraagt. Muzikaal kan ik het al bijna niet meer verantwoorden om de ene beter te vinden dan de andere. Sole haalt het beste qua teksten en raps uit zichzelf, aangevuld met de Skyrider band, die gebruik maakt van banjo's, glockenspiel, saxophone, organ, slide gitaar, klarinet en wat maar nodig om deze plaat zijn geweldige organische geluid te geven. Dit was de missing link in Sole's werk tot nu toe. Ook de productie van Alias wil ik niet ongemoeid laten, want die levert met deze plaat ook zijn beste produktie af.

A hundred light years and running, the universe is shrinking, how do you feel when your meteor is crashing!
A hundred light years and running, everyone you know is on a tiny blue dot dissappearing off into the darkness...

Als (gelukkige) vinyl-liefhebber kan ik zeggen dat kant B (van 4)het summum is van deze plaat en vooral het trio A hundred light years and running, The Shipwreckers en Sound of head on concrete boezemt angst in van zijn sublieme weelde.

Welcome to the Ocean let the champagne fill your lungs the shipwreckers name is only remembered by the sea

Ondanks alle geweldige releases dit jaar, moet het heel vreemd lopen moet deze plaat niet verrassend hoog eindigen in mijn eindejaars-lijstje (zo lang is het niet meer!) en wie weet voor het podium, maar dan....

In paradise... wars are invented by our fathers
In paradise... wars are invented by our brothers
In paradise... wars are invented by our leaders
In paradise... wars are prevented by our mothers

TRACK LISTING
1. A Sad Day For Investors
2. Ghost Assassinating Other Ghosts
3. Nothing Is Free
4. The Bridges, Let Us Down
5. A Hundred Light Years And Running
6. The Shipwreckers
7. Sound Of Head On Concrete
8. Magnum
9. The Bones Of My Pets
10. In Paradise
11. One Egg Short Of The Omelette
12. On Cavalry
13. Stupid Things Implode On Themselves